Pentru sugestii

Contact : campinaradar@gmail.com

vineri, 30 septembrie 2016

un NEFUMĂTOR: trăim într-o ţară de PROŞTI!!!




Da! Asta mi-a spus un prieten la telefon! M-a întrebat dacă ieşim undeva, la o bere, să discutăm o "chestie". Era trecut de ora 21.00 şi afară deja era al dracului de frig. I-am spus că nu ies, pentru că la terasă nu pot sta. Nu de alta, dar mi-ar fi îngheţat toate cele! Omul mi-a spus: păi stăm înăuntru! Merge prost, i-am răspuns eu, nu pot sta înăuntru, pentru că berea fără o ţigară nu...se poate! Atunci s-a enervat omul meu şi a spus ceea ce se regăseşte în titlu. A spus mai multe. Primul răspuns este al lui. Atunci m-am gândit să revin asupra unui material pe care l-am făcut şi la începutul acestui an, atunci când chiar a intrat cu adevărat în vigoare legea cu interzicerea fumatului în spaţii publice. Atunci a fost cum a mai fost, dar acum fumătorii se văd în faţa unui fapt concret: a venit toamna, vine iarna! Unde o să mai iasă fumătorul? Ce variante are?


1. "Cea mai mare prostie pe care a putut să o facă statul român... asta a fost! Pe vicii se iau cele mai mari taxe...de acolo se duc banii către învăţământ, sănătate şi alte alea! De acolo se iau banii! Din punctul meu de vedere, cei care intră în baruri ar trebui să fie obligaţi să-şi aprindă ţigările. Ascultă-mă aici, o spune un nefumător...trăim într-o ţară de proşti. Lasă-i mă să fumeze, că d-aia plătesc o grămadă de bani. Eşti nefumător, nu-ţi place fumul, du-te la cofetărie. La bar se bea şi se fumează."

2. "Ce o să fac? Fumez şi o să mănânc zăpadă! O să mai ies, din când în când, în oraş...dar o să fumez afară. O mare prostie!"

3. "Ooooops! Păi nu prea ştiu! Îmi fac plinul de acasă, fumez un pachet de ţigări, ies în oraş, mănânc şi beau repede ceva, da, pe repede înainte, şi apoi vin acasă ca să fumez! Am încercat şi să mănânc şi să beau înăuntru şi să ies din când în când la o ţigară. Iţi strică dracului tot feng shui-ul. Eu încă nu ştiu cine pe cine a discriminat în toată situţia asta cu interzicerea fumatului. Cred că am putea convieţui foarte bine şi unii... şi ceilalţi. Era OK varianta cu spaţii delimitate pentru nefumători. Ca fumător o spun clar: după ce mănânci ceva acolo, mai bei şi o bere, ţigara este cireaşa de pe tort. Mai apare aici o problemă, legată de patronii de baruri, de exemplu, care sunt proprietari pe teren, pe clădire, pe mese, pe scaune, pe mâncare şi băutură.
Practic, la tine în casă vine cineva să-ţi dicteze ce să faci. Nu este corect! Acum, probabil că o să intru într-un el de hibernare. Dacă primesc vreo invitaţie la o petrecere....mă duc...şi fumez afară! O simt ca pe o constrângere. Nu mă simt în largul meu! M-am tot săturat de interdicţii, din toate direcţiile. Simt că-mi sunt încălcate drepturile! E o constrângere, şi nu îmi place!"

4. "Chiar dacă vine iarna...o să fumez în continuare. Acasă! Prietenii mei o să iasă în continuare şi o să fumeze prin zăpadă! Care e problema? Înăuntru cafeaua, sucul, berea, după preferinţe, şi afară ţigara!"

5. "Acum, că o să vină iarna, o să stau la gura sobei şi o să fumez liniştită. Nu mai ies în oraş...că dacă ies...ce să fac? 5 minute înăuntru, 5 afară? Mai bine stau dracului acasă. La restaurant sau la bar, dacă aş ieşi pe timp de iarnă, ar fi numai disconfort."

6. "Sunt nefumător...dar tot o să ies cu prietenii. O să îngheţ şi eu cu ei, pentru că nu o să se schimbe nimic. Doar nu o să rămân singur înăuntru! Suntem o ţară de rahat! Tot vorbesc ăştia că vor găsi o soluţie, vorbesc ca idioţii şi nu fac nimic! Şi vine iarna peste noi! O să îngheţăm ca proştii pe la uşi, dacă mai ieşim în oraş!"

7. "Sunt patron de bar şi nici nu vreau să mă gândesc la vânzările din iarnă. Deja se simte...după o anumită oră... oamenii îşi iau tăplpăşiţa! Majoritatea clienţilor sunt fumători şi e normal să nu stea în frig. Se duc acasă, iau o bere la pachet şi o savurează cu ţigara aferentă!"

8. "Sunt fumător înrăit. Ce o să fac la iarnă? Nu ştiu ce o să fac! Este un semn mare de întrebare! Eu tot mai sper să reglementeze ăştia ceva până la iarnă, căci altfel nu mai mergem în oraş. Stăm acasă! Îţi dai seama că îţi ia tot cheful...să fumezi afară, să bei înăuntru! Cred că o să rămânem acasă."

9. "Ţi-am luat-o înainte şi m-am gândit la chestia asta. Cred că o să stau de vorbă cu prietenii fumători, şi în loc să ne mutăm ca proştii, ba înăuntru, ba afară, trecem pe programul de vizite: azi la mine, mâine la altul şi tot aşa! Ce mama mă-sii e aia: berea înăuntru şi ţigara afară? Şi ce fac cu prietena? O car după mine? Ăştia sunt proşti rău de tot. Să ne facă dracului şi nouă nişte baruri speciale. Sau să le facă nefumătorilor baruri speciale. Ca la unele restaurante, te anunţă ăia de la uşă...aici servim doar mâncare vegetariană! OK...nu intru, că îmi place carnea! La fel şi cu ţigările."

10. "Da...sunt fumătoare! Ce o să fac? O să ies la uşa barului şi o să fumez. Îmi iau cafeaua cu mine, fumez şi apoi intru din nou în bar. Aşa era şi în Italia!"

Iată doar 10 răspunsuri la întrebările: Ce o să faceţi la iarnă? Unde o să fumaţi? Sunt doar 10 puncte de vedere. Spaţiul nu îmi permite să vă prezint mai multe răspunsuri. Materialul nu este încheiat, în sensul că puteţi comenta pe facebook. FUMĂTORI sau NEFUMĂTORI...cum "dregem" situaţia asta? Întreb eu acum, cu o ţigară în colţul gurii...
(Relu NISTOR)









marți, 27 septembrie 2016

Primarul câmpinenilor la DNA! Ce CRED câmpinenii!!!

Primarul HORIA TISEANU - sub control judiciar pentru 60 de zile!!!
Un dosar în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă!!!
La ieşirea din sediul DNA Ploieşti...primarul a tot repetat: nu comentez!!!

Este dreptul primarului Horia Tiseanu să nu comenteze pe marginea acuzaţiilor ce i se aduc. Pentru el este chiar indicat să nu vorbească despre ce s-a întâmplat în sediul DNA Ploieşti. Numai că "problema" lui este publică, a apărut pe toate căile de comunicare în masă. Dacă Horia Tiseanu nu comentează, CampinaRadar a dat ocazia, ca de obicei, unui număr de 10 câmpineni...să-şi dea cu părerea. Tineri, oameni maturi şi pensionari.

1. Dacă a greşit...să plătească! Dacă nu...se va vedea! Să vedem ce se va înâmpla, ce se va afla în aceste 60 de zile. Dar...cred că se vor afla multe. Şi despre el, şi despre alţii!

2. Mă aşteptam. Păi casa aia o are făcută pentru mândră, acolo pe Muscel, lângă cimitir. Şi tot ce a făcut! Degeaba le pune pe spinarea lui fi-su! Că nu e nimic a lui fi-su! Toată e mâna lui! Eu am crezut că e un om mai serios. Dar acum mi-am dat seama ce-i poate pielea. Ce a putut să facă din noi, cei de jos! Ne-a orbit în aşa fel încât ziceam: uite domnule, ce primar! Dar uite că, acum, la sfârşit, ne dăm seama că nu a fost pentru noi. Noi nu am primit o invitaţie să mergem undeva, că na...suntem din pătura de jos, nu am avut un 8 Martie, nu am primit o floare, nu ne-a chemat la un spectacol...nimic! Totul a fost pentru rude, neamuri, prieteni şi aşa mai departe. Noi, cei de jos, am fost chiar nevăzuţi de el!

3. Abia acum a intrat primarul în joc! În horă! De acum încolo vor urma toate anchetele. Toţi din jurul lui vor fi anchetaţi. Se va afla ce s-a întâmplat cu banii, unde au ajuns, cum şi-a făcut averea. Abia acum vor începe percheziţiile, acasă, la Primărie, în garaj, pe peste tot. 100% este vinovat! Să nu tragă şi pe alţii după el!

4. Nu ştiu cât este de adevărat! Dar mă aşteptam să fie chemat la DNA. Era cazul să se întâmple şi asta! Se vorbea despre asta de când a fost făcută pasarela de la intrarea în oraş. Totuşi..mi se pare o chestiune legată cu aţă albă şi cred că DNA-ul face şi un fel de exces de zel.

5. Este exact ca în proverbul ăla: când lucrezi atâţia ani cu mierea sau în cofetărie, este imposibil să nu bagi degetul şi să guşti! Asta este! Se va vedea în instanţă. După cum se ştie... mulţi ajung pe la DNA şi scapă. Vom vedea!

6. Nu e de mirare! Pur şi simplu nu mă miră! De cât timp era în vizor? Ştiu şi eu că se vorbeşte că a făcut, că a dres...asta ştiu! Cineva trebuie să ştie adevărul!

7. Nu prea ştiu ce să zic! Unii îl iau în braţe, alţii îl muşcă de fund! Părerile sunt împărţite. Dacă a făcut prostii...acum să tragă! Dar stai liniştit...toţi au făcut măgării! Crezi că e singurul primar? Nu vezi că asta e la modă acum? Dau ăştia pe la telvizor...de te enerveză. Primarii joacă la grupa mică!

8. Sincer...mă aşteptam la aşa ceva! Nu ştiu eu toate mânărelile lui...dar mă aşteptam! Am auzit şi eu că şi-a făcut mai multe chestii, de exemplu casa aia, pentru femeia aia care ia făcut un copil...nu prea cred că avea cum să facă toate astea din banii lui. Cu banii lui i-a mânjit pe alţii! Nu şiam că va ajunge la DNA, dar un control trebuia să i se facă. Nu cred că este vreo învârteală, pentru că el face învârtelile. El le-a făcut învârteli altora!

9. Da, mă aşteptam! Era ceva normal! Acuzaţiile care i se aduc sunt reale...mai mult ca sigur! Dacă se ştie basma curată...să fie sănătos, dacă nu...iar să fie sănătos! Acum...ăia de la DNA vor decide!

10. Era de aşteptat! Parcă prea credea că e la el pe tarla. Şi...ce să ne mai ascundem după deget... toată lumea ştia că a băgat mâna! Acum rămâne de văzut cât de adânc. DNA-ul o să stabilească. Atunci o să ne dăm seama ce fel de primar ne-a condus atâţia ani. Nu cred că o să scape basma curată. Nu are cum!

Voi reveni cu mai multe amănunte şi considerente personale, în momentul în care apele alele se vor mai linişti! Sau, să fim serioşi, atunci când chiar se vor tulbura. Aştept să văd ce se va mai afla "pe surse" de la DNA Ploieşti!!! Trebuie să fim cu ochii în patru că...doar este primarul nostru. Ales democratic! Pentru a nu ştiu câta oară!!!

marți, 20 septembrie 2016

OMG...câmpinenii sunt în viaţă!!!

Am scris de mai multe ori despre faptul că urbea asta, în care trăiesc şi eu de vreo 41 de ani, parcă este prinsă într-o "bulă a timpului".
Am scris şi un material, cu ajutorul vostru, în care am "dezbătut" statutul de "municipiu" al Câmpinei. Rezultatul a fost pe măsura întrebărilor de atunci: Municipiu? De ce? Am scris şi despre faptul că avem un "hectar" de farmacii şi vreo două de bănci, dar am scris şi despre un aspect delicat: populaţia din Câmpina există...dar lipseşte cu graţie! De ce revin asupra subiectului? Pentru că sâmbătă şi duminică a fost festivalul Serbările Toamnei 2016. Cum a fost...a fost! Dar, că există un dar, m-a lovit în "moalele capului" faptul că reprezentanţii administraţiei locale s-au lăudat cu nişte cifre, aproximative, ce-i drept! În prima seară: aproximativ 6.000 de participanţi, vizitatori, curioşi, băgători de seamă şi oameni care poate că nu aveau ce face acasă. În seara a doua, duminică, de pe scenă s-a anunţat că, în centrul "municipiului", chiar înainte de "jocul de lasere", sunt în jur de 10.000 de participanţi (wikipedia: Câmpina 2002 - 38.789, Câmpina 2011 - 32.935). Participanţi din Câmpina şi localităţile limitrofe. Mult! Sunt de acord! Numai că aş vrea să privim lucrurile şi din alt unghi...dacă se poate. Şi se poate! OK...avem Serbările Toamnei şi...Revelionul! Un calcul de grădiniţă: 3 zile pe an se vede că oraşul este populat! În rest...singurul loc unde mai dai de o "îngrămădeală" este zona Pieţei Centrale.
Şi asta ziua...mai ales în week-end şi în zilele de salariu! Am o întrebare, că sunt curios din fire: Dacă aţi ieşit seara în oraş, după orele 21.30, cu câţi oameni v-aţi întâlnit? Eu am ieşit... şi din această cauză adresez întrebarea. Dar nu o să las câmpinenii, care locuiesc în Câmpina, să răspundă la această întrebare, ci câteva persoane plecate de ceva timp din oraş sau venite de curând în "târşorul" nostru.

Subiectul 1(Bucureşti): Sunt plecată din Câmpina de mai bine de 10 ani. Când vin acasă dau de o...amorţeală, de prea multă linişte. Cred că este un oraş numai bun să te retragi la pensie. Zici că eşti într-un sătuc. Nu ai unde să-ţi petreci timpul liber. Când intri în oraş... parcă e pustiu!

Subiectul 2(Braşov): După ce am terminat facultatea am rămas la Braşov. Mai vin din când în când, dar nu stau mult, pentru că nu am ce face. Mă plictisesc în draci! Sunt "pasăre de noapte" şi aici nu prea am pe unde să zbor. Dai cu tunul, după lăsarea întunericului, şi nu găseşti pe nimeni. Unde sunt oamenii de pe străzi? Îmi aduc aminte că era mare forfotă pe centru. Ieşeau oamenii la plimbare. Ce s-a întâmplat?

Subiectul 3(Bucureşti): Pot să-l laud pentru că a rămas liniştit şi curăţel. Dar e monoton. E mort! Mă deranjează...dar nu am ce face! Dacă rămân mai mult aici mă...îndobitocesc! Nici la pensie nu aş veni înapoi, pentru că sunt un tip activ. Le spun părinţilor mei să mai iasă din casă şi îmi spun că nu au unde să se ducă! Unde este viaţa de noapte în oraşul ăsta?

Subiectul 4(Ploieşti): M-am mutat de curând în Câmpina. Din prima am remarcat liniştea şi faptul că este o localitate curăţică. Dar după câteva zile m-am întrebat...unde sunt oamenii? Spun asta pentru că, după 21.00-22.00...străzile sunt goale! Unde este tineretul? Nu văd pe nimeni să iasă măcar la o plimbare. Aşa, din când în când, mai trece câte o maşină! M-am mutat într-o staţiune de penionari? Oraşul ăsta chiar e mort?

Subiectul 5(Constanţa): Sunt plecat din Câmpina de vreo 20 de ani. După facultate. Dar mai vin din Constanţa...cam o dată la doi ani. Auzi...la voi a încremenit timpul? E oră de linişte 24 din 24? Măi omule, când ajung la Câmpina mă dor urechile, aud greierii, aud trenul care trece pe la Poiana Câmpina! Unde stau ascunşi oamenii?

Iată răspunsurile unor tineri de vârsta mea. Unii au plecat, alţii au venit în această "oază" de linişte. Închei cu acelaşi calcul de grădiniţă: 3 zile dintr-un an? Doar atunci pot fi văzuţi câmpinenii în număr mare pe străzile "municipiului"? 3 zile...e mult, nu-i aşa? Haideţi, somn uşor! E timpul să închideţi telefoanele, televizoarele şi calculatoarele. Să nu cumva să facem gălăgie!

P.S. Aşa...de amorul artei, am stat de vorbă şi cu câţiva câmpineni "get-beget". Surpriză! Am primit acelaşi tip de răspunsuri şi din partea lor. Gata...STINGEREA!










sâmbătă, 17 septembrie 2016

Ediţia a IX-a...în nici un caz de "zece"!!!


Toate-s vechi şi nouă toate! Aşa aş putea începe şi în acelaşi timp termina materialul referitor la cea de-a IX-a ediţie a festivalului SERBĂRILE TOAMNEI. Numai că nu se poate! Nu zice nimeni că toate trebuie să fie perfecte! Omul este supus greşelilor. Dar...chiar aşa...toate la grămadă? Ca să nu spuneţi că sunt răutăcios...o să trec "faptele" în revistă, într-o oarecare ordine cronologică. Să începem cu afişul oficial, care încă mai "ţopăia" pe net pe data de 15 septembrie.
Un afiş în care trona fotografia lui Nicolae Grigorescu. Festivalul trebuia să aibă o temă, şi anume..."viaţa şi opera maestrului Nicolae Grigorescu". Toate bune şi frumoase...numai că, la scurt timp, am aflat cu stupoare că...La Revedere, Nicolae Grigorescu! Mult lăudatele schiţe ale maestrului încă nu pot fi văzute de câmpineni, şi nu numai, pentru că, citez: "Evenimentul a fost anulat pentru că nu s-a reușit introducerea tuturor schițelor în suporții speciali care să le protejeze (passe-partout-uri) și că, oricum, se dorește organizarea într-un viitor apropiat a unui eveniment dedicat special acestor schițe"(www.campinatv.ro). La Revedere...şi cu schiţele! Bun...să trecem mai departe! După orele 11 şi ceva, trecute fix, au început "ostilităţile".





A fost de-a dreptul amunzant să-l văd pe "şeful de galerie" cum îşi dă plămânii afară suflând într-o "vuvuzelă". Parcă mă şi vedeam la Campionatul Mondial de Fotbal din 2010, din Africa de Sud! Oare a fost chiar atât de greu să găsescă cineva o trompetă, măcar şi una ruginită? E...şi după acest aspect...m-a "trăznit" o imagine! Se poate vedea foarte clar, în prima fotografie, că baloanele legate "elegant" de maşinile de epocă sunt de la...McDonald's! Na...că le facem reclamă şi americanilor! Numai că şi aici apare o greşeală! Adică e greşită reclama...în sensul că e la "Happy Meal" şi nu la meniul ăla cu cu "Mc litâlşi" ...care, în doi timpi şi trei mişcări şi-au făcut apariţia pe grătate. În rest, prin fumul "litâlşilor",
 pe centru "municipiului", au trecut în ordine: maşinile de epocă, fanfara Centrului Judeţean de Cultură, Garda Asociaţiei Tradiţia Militară, copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi ultimii, dar nu cei din urmă, oficialii...în frunte cu primarul Horia Tiseanu (păcat că nu am o poză de anul trecut...multe asemănări).
Toată lumea (multă de altfel, având în vedere că termometrul bătea între 31 şi 32 grade celsius) s-a îndreptat apoi către scenă, unde, după discursurile oficialităţilor, au fost premiaţi elevii olimpici şi sportivii cu rezultate deosebite la competiţiile naţionale şi internaţionale. Cam atât
Ba nu! În timp ce câmpinenii ascultau muzică şi serveau o bere, asezonată cu vreo 5-6 mici, prin zona de la Ceas, acolo unde "nu erau văzuţi de nimeni"...reprezentanţii Uniunii Salvaţi România îşi vedeau liniştiţi de campania electorală, care nu a început! Sau poate că nu-şi făceau campanie electorală, ci promovau "Serbările Toamnei"! Cu tot cu vuvuzele, baloane de la Happy Meal, mici şi fără urmă de Nicolae Grigorescu. 
Distraţie plăcută! 







joi, 15 septembrie 2016

GRATIS.....dar pe BANI!!!


A doua zi de la începerea anului şcolar, am participat la o discuţie cu nişte prieteni de-ai mei, referitor la..."cum a fost în prima zi?" Am greşit când am spus "discuţie"...pentru că, de fapt, au fost doar nişte monologuri triste, în care fiecare s-a văitat, la propriu, de faptul că nu mai ştiu cum să o scoată la capăt, din punct de vedere financiar, cu cerinţele care vin dinspre şcoală. Am tăcut, i-am ascultat, le-am dat dreptate şi m-a mâncat undeva să aduc aminte ceva scris în Constituţie. Nu am ştiut textul pe de rost, aşa că l-am căutat pe net. Iată ce am găsit:

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
ART. 32  Dreptul la învăţătură
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

Atât mi-a trebuit! Mi-au făcut capul "calendar", dar am răbdat, pentru că mi-a venit ideea să fac un material cu o întrebare "sinuoasă": Cât de gratuit este învăţământul gratuit? Haideţi să vedeţi ce a ieşit!!!

1. Nu este nimic gratuit! Cred că dacă ar fi fost gratuit nu ne-ar mai fi pus să cumpărăm cărţi, caiete, rechizite. Ar fi fost gratuit dacă le şi primeam gratuit. Era OK! Ei spun că învăţământul este gratuit doar pentru că nu plătim şi cadrele didactice. Este singurul aspect care îl face învăţământ gratuit.

2. Învăţământ gratuit? Poate în gură! Ei spun aşa...că este...dar nu este! Noi plătim caiete, cărţi, rechizite...draci-laci! Habar nu au de ce spun că este gratuit. Poate...din prostie! Eu nu am făcut un calcul ca să văd cam cât cheltuiesc, dar uniforma, caiete...cărţi care nu se dau de la şcoală, cărţi suplimentare. Majoritatea învăţătorilor nu predau după manualele primite de la şcoală. Dacă un părinte nu îşi permite...copilul este marginalizat! Că trebuie să ai calculator, imprimantă, cartuşe. Gratuit pe hartie...poate!

3. Să dea dracii în mama lui de învăţământ gratuit! Dăm bani pe cărţi, caiete, rechizite, plătim fondul clasei, fondul şcolii, plătim gardienii...ce să mai...mai avem să plătim fondul profesorilor. Atunci chiar că am avea învăţământ "gratuit"! Ăia care spun ca e gratuit înseamnă că nu au copiii la şcoală!

4. Tare întrebarea...chiar m-ai făcut să râd! Eu zic că este gratuit în proporţie de 50%. Asta o spun aşa...de ochii lumii...să nu zică cineva ceva! Restul e cu plată. Dar ştii ce nu înţeleg...dacă tot e cu plată...de ce nu e şi fără frecvenţă? Dacă tot le cumpăr eu pe toate, de ce să nu le facă acasă? Uite, de exemplu, după un calcul aproximativ, la clasa zero, eu o să plătesc vreo 500 de lei, pe tot anul. Noi plătim totul, adică vreo jumătate...restul plăteşte statul. Aşa că revin la ideea: de ce nu e fără frecvenţă, dacă noi tot plătim jumătate? Face lecţiile acasă! Dar ce o să facă un copil ai cărui părinţi nu o să-şi permită toate astea? Cred că o să scrie pe nişte coli, pe care le vom cumpăra tot noi, adică părinţii colegilor de clasă. Aşa...ca un ajutor. Într-un învăţământ "gratuit"!!!

5. Hai că-i bună! Păi...nu prea este gratuit! Plătim cărţile, caietele, manualele suplimentare, nu sunt draperii, în fiecare an părinţii renovează clasa, de la bănci, scaune la cine ştie ce drăcovenie. Eu chiar nu înţeleg de ce zic ăştia că e gratuit. Din punct de vedere al banilor chiar nu se poate spune că e gratuit. De exemplu, eu i-am cumpărat fetei mele, la începutul clasei zero, un top de hârtie de 500 de coli. A folosit vreo 15-20. Unde sunt restul? Să ne fie clar: noi sponsorizăm şcoala! Noi facem copii după testele de evaluare, noi multiplicăm desenele pe care ei trebuie să le coloreze. Le mai facem pe la serviciu şi le aducem la şcoală. Pe scurt...învăţamântul nu e gratuit la noi! Nu mai zic şi de faptul că dacă dai copilul la "after school"...mai scoţi vreo 6-7 milioane din buzunar, pentru profesor! Şi...fii atent aici, în timpul orelor  normale...cei care merg la "after school"... sunt favorizaţi de profesor. Aşadar...nici  gratuit dar şi cu favoritisme. Pe bani...ce-i drept!
6. Care gratuit? Aş vrea să-l văd şi eu! Gratuite sunt balivernele pe care le tot trâmbiţă ăştia pe la TV. Portofelul meu ştie cel mai bine cât de "gratuit" este învăţământul. Mai avem puţin şi plătim şi profesorii. E uşor să dai din gură, ca propagandă, dar mai greu este să vezi cum zboară banii în toate direcţiile. Gratuit pe mama lor de nenorociţi! Ăştia care scot tâmpeniile astea pe gură...sigur nu au odrasle! Mai bine că nu au!

7. Lucrez în sistem, aşa că vorbesc în cunoştiinţă de cauză: ce mai tura-vura...este învăţământ parţial gratuit! Fondurile statului nu asigură fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii şi atunci este nevoie de sprijinul părinţilor. Nu se poate spune că învăţământul este gratuit. Dar ei aşa anunţă. Ar trebui să fie şi la noi ca în alte ţări...să se facă parteneriate cu anumite firme, nişte sponsorizări. Toată lumea ar avea de câştigat: şi firma şi şcoala către care se face sponsorizarea. Noi acum obligăm părintele să cumpere tot felul de materiale didactice, ceea ce nu este corect.

8. Este atât de gratuit cât vrea...învăţătorul! Noi am fost întrebaţi dacă vrem să cumpărăm manuale şi caiete speciale. Ni s-a sps că se pot descurca şi cu cele pe care le-au primit gratuit. Cred că părinţii, dacă nu ar vrea, nu ar da bani. Totuşi trebuie "remarcată" colaborarea asta foarte bună cu editurile, care sunt ca ciuma, colaborare în urma căreia sigur ia cineva un comision. Ca şi concluzie ...învăţământul este gratuit şi nu prea! Depinde de cadrul didactic, de părinţi, de mai multe aspecte. De exemplu, unul dintre părinţi, patron de firmă, a spus că el poate sponsoriza clasa din care face parte copilul său. Numai că s-a trezit alt părinte care nu a fost de acord, spunând că: ce...banii noştri nu sunt buni? Avem şi noi bani! Sunt multe de spus pe lângă subiectul "învăţământ gratuit".

9. Măi omule...trăim în România! Aici nimic nu este gratuit! Dai bani de când te naşti şi până mori. Dacă nu dau tu, dau alţii pentru tine. Învăţământ gratuit? Arată-mi un părinte care nu scoate bani din buzunare, pentru copil, pentru şcoală, şi eu îl mănânc cu tot cu portofelul din care scoate banii. Dar cred că o să rămân flămând. Gratis!

10. Re hârtie este gratuit! Sau cel puţin aşa se laudă ăştia. Dar, ce să ne mai învârtim după deget, încă din prima zi de şcoală, învăţătorul a început să ne ceară bani. Pentru una, pentru alta. Nu a fost gratuit nici pe vremea lui Ceaşcă! Mai ţi minte cum cumpăram culegeri pentru mate? Acum e şi mai rău! Gratuit din părţi!

Aceştia sunt doar 10 părinţi cu care am stat de vorbă. Dar vorba cuiva... "dacă vrei să faci un roman...du-te într-o zi, în faţa oricărei şcoli, şi stai de vorbă cu părinţii care îşi aşteaptă copiii să iasă de la ore. Dar nu mai pune întrebarea asta, pentru că este posibil să ţi-o iei pe costum. Unii vor crede că faci mişto de ei". Departe de mine gândul ăsta! Numai că am vrut să "demonstrez" că rândurile din Constituţie sunt "pline de adevăr": Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii.

marți, 13 septembrie 2016

RECOMANDAREA medicului veterinar!!!

Pe l-apus de soare / După o plimbare...
Se impune apoi / REPAOS în DOI!!!
Amândoi în poziţia "şezut", numai că bipedul nu scoate limba(încă)!!!
 

luni, 12 septembrie 2016

BRONZ de ...TOAMNĂ!

M-a prins toamna nebronzată!
Aşa că recuperez pe ultima sută de metri!
Scuzaţi poziţia!

PENTRU CEI D-A DOIŞPEA!!!












Întâmplarea face...frate,
Nu mai dorm uşor...pe spate,
Ceasul sună disperat
Este luni, zi de rahat!
Patu-mi strigă: stai aci,
E devreme, unde pleci?
Răsun-o voce, clar, stridentă...
Este mama...tot prezentă:
Acum pleci, nu vrei absenţă!

Aoleu, începe şcoala...
N-am ce face, dar-ar boala!
Uniforma mă aşteaptă,
Lacrima îmi curge "dreaptă"
Unde dracu să mă duc...
Ia...de somn să mă apuc!

Şapca, şlapii şi gagica,
Cico, snacksuri, bericica,
Ochii după funduleţe
Loc de vis, cu beculeţe.
Asta-i tot ce vreau acum
Restul să se facă scrum!

P.S.

Mamă...ce mai vis urât,
Spuse el cu-n nod în gât,
Pe la doişpe şi ceva
Când îl sună cineva:

- Ai fost bă...astăzi...la şcoală?
- Nu, că sufăr de o boală!
- Ce ai frate, zi p-a scurtă!
- Mă bate ceva pe burtă!
- Las' că trece, ştiu prea bine,
  Că am fost şi eu ca tine!
- Bine bă...te cred prea bine,
  Dar ce facem...mâine ţine?
- Mâine bro'...mergem la şcoală!
  N-am scutire p'aşa boală!
- OK man...strigă el tare
  Vre-un imbold...punct de plecare?
- Auzi tu...băi giumbilix
  Ai o foaie şi un pix?
- Am frăţică, cum să n-am,
  Pe acolo, prin ghiozdan!


- Totu-i bine şi mishto
  Că avem oră kashto
  Cu aia de calculatoare...
  Ce "balcoane"...ce picioare!
- Omule...m-ai lămurit
  Şi pe şcoală sunt chitit!
  Dar acum, făr' de bravură,
  Tre' să scap de umflătură!
- Scapă, dar făr' echivoc,
  Mâine o s-o ai la loc!

Şi umflat, sau dezumflat,
Pe la şcoală marţi a dat,
Hotărât, c-o cauză:
Să stea numa-n pauză!

sâmbătă, 10 septembrie 2016

ANUNŢUL....ANUNŢURILOR!!!

...cum ar spune un cunoscut de-al meu: "măi fratele meu alb"...cât de disperat trebuie să fie proprietarul casei de pe str. C-tin Stere...de a ajuns în situaţia de a atârna ditamai pancarta... pe care scrie: "AICI NU MAI SUNT CÂINI. NU ARUNCAŢI MÂNCARE!" După cum reiese din text, în curtea cu pricina au fost cândva câini. Şi mai mult ca sigur, iubitorii de animale aruncau peste gard tot felul de resturi de mâncare! Probabil că era bine...atunci când patrupedele existau. Şi ce se întâmplă acum? Bănuiesc că cel care a făcut această pancartă... se tot trezea în curte cu felii de parizer, câte un "fund" de salam, oase de la ciorbă sau, de ce nu, cu vreo pungă de "tacâmuri".
Aşa că m-am gândit să duc mai departe mesajul omului! Măi "fraţii mei albi"...nu îi mai umpleţi omului curtea cu resturi de mâncare! Uitaţi-vă şi voi cât de disperat a ajuns! Nu cumva să se "ienerveze" şi să facă o pancartă cât faţada casei.

marți, 6 septembrie 2016

DE LA LUME ADUNATE!!!

1. Întunericul ascunde oamenii răi, dar îi şi protejează pe cei buni!

2. Dacă te-ai născut prost...să ştii că tocmai ai recidivat!

3. Un simplu sărut pe obraz....dar cât de mult contează acest puţin pentru acela care tânjeşte!

4. Eternitatea nu este o prelungire a timpului, ci o absenţă a lui!

5. Nu trebuie să mimezi gesturile iubirii, pentru că oricum vei fi descoperit!

6. Nu mi-e teamă de sărăcie! Uneori este mai uşor să te întinzi cât ţi-e plapuma, decât să dormi aşa cum ţi-ai aşternut!

7. Dacă mă enervez şi-mi sar din...principii...o să vezi tu!

8. Să ai încredere în toată lumea, mai puţin în diavolul care îi stăpâneşte oricum pe toţi!

9. Ţineţi minte regula de aur: cine are aurul...face regulile!

10. Nimeni nu trebuie să treacă prin viaţă fără să primească şi să dăruiască...dragoste!

vineri, 2 septembrie 2016

FUNCŢIONARUL PUBLIC: cel mai "IUBIT" dintre pământeni?


Următorul material a venit după o discuţie purtată cu un om nervos! Unul care avusese în ziua respectivă mai multe întâlniri cu câţiva funcţionari publici. Printre înjurături şi scârţâit de dinti, câmpineanul m-a rugat să fac un material "simplu", plecat de la o întrebare "simplă": ce părere aveţi despre funcţionarii publici? Înainte a a citi răspunsurile câmpinenilor, vă avertizez că urmează un material care poate afecta emoţional...anumite persoane!!!

1. Hmmmm...lucrează la stat! Să se vadă ghilimelele de rigoare şi majusculele....să fie înţelese ambele sensuri: lucrează la "STAT"! Dar nu generalizez. Printre ei mai sunt şi unii OK! Cert este că ar fi loc şi de mai bine! Ar putea să fie mai drăguţi!

2. Funcţionarii publici te tratează ca pe un câine! Nici câini nu sunt trataţi aşa. Nu toţi, pentru că nu are rost să generalizăm. Eu cred că ar trebui să se facă o şcoală specială pentru ei. Una de bune maniere!

3. Nu este ok! Toată lumea se îngămădeşte, toţi se calcă în picioare... care să ajungă primul. Unii funcţionari devin foarte agresivi. Şi mai sunt şi ăia care au pile şi intră în faţă. Ar trebui să ne lăsăm toţi pantofii, acolo la coadă, şi când ne vine rândul...gata...eu sunt!

4. De multe ori trebuie să aştepţi...eşti tratat cu indiferenţă. Mai stau la o cafea...nu prea e bine! Nu sunt mulţumit. Ar trebui să facă ce scrie în fişa postului, să te servească, să zâmbească. Atitudinea lor spune multe...uneori sunt chiar greţoşi!

5. Un funcţionar public, mă uit la ei... săracii...e aglomeraţie şi îmi pun problema: au timp să se ducă la WC? Că oamenii care stau la coadă sunt foarte nervoşi...dar şi femeia aia este om, poate că vrea să mănânce şi ea un sandwich. Au redus personalul exact acolo unde nu trebuia. De aici toată nervozitatea!

6. Nu am o părere prea bună! Felul în care se adresează...de asta sunt puşi a acolo...ei sunt plătiţi din banii mei şi vreau să mi se acorde aceeaşi atenţie pe care o acord şi eu. Stau la coadă, îi înţeleg că lucrează cu oamenii...dar aştept să fiu respectată!

7. Lumea e supărată, este aglomeraţie...toată lumea e nervoasă. Mai ales funcţionarul public, care uneori uită de multe ori care este rolul lui! Aş vrea să mai văd şi eu câte un zâmbet, să văd că mi se adresează respectuos!

8. Nu sunt pregătiţi! Nu fac faţă cerinţelor! Foarte slabi şi se comportă după cum sunt plătiţi! Şi cu asta basta!

9. Funcţionarii publici sunt incompetenţi! Necalificaţi! În relaţia cu publicul sunt...greţoşi!

10. Prefer să evit funcţionarii publici pentru că sunt de ...rahat! Nişte căcăcioşi îngâmfaţi!

Cam acestea au fost răspunsurile oamenilor. Nu sunt trucaje, nu am pus cuvinte în gura nimănui, nu am influenţat în nici un fel intervievatul. Înregistrările audio "stau bine", ca dovadă, la mine în calculator. Acum, că materialul este public, mă gândesc dacă am făcut bine că am adresat această întrebare! Ce se va întâmpla cu mine când voi ajunge în faţa unui funcţionar public? Nimic! Pentru că acestea sunt răspunsurile "neaoşe", fără ocolişuri, ale câmpinenilor care, vor nu vor, dau "nas în nas" cu un funcţionar public! Zâmbiţi...vă rog! Şi...dacă vreţi să comentaţi..faceţi-o...aşa cum ar trebui să o facă un adevărat funcţionar public!